We have detected your current browser version is not the latest one. Xilinx.com uses the latest web technologies to bring you the best online experience possible. Please upgrade to a Xilinx.com supported browser:Chrome, Firefox, Internet Explorer 11, Safari. Thank you!

AR# 65581

2015.3 Vivado - After creating a new project, it appears that the wrong part is used


In Vivado 2015.3 I create a new project using the New Project Wizard.

I type or copy-paste the complete part name in the search tab, then click on the next button which becomes enabled without selecting a part.

The New Project Wizard summary page shows the correct part name. 

However, the create_project Tcl command that is issued to generate the project does not have a -part option. 

The project is created with a part that I did not select (for example, xc7vx485tffg1157-1).


In Vivado 2015.3 the Next button is incorrectly becoming active without the user clicking on the filtered part.

Even though the correct part is shown in the Wizard summary, the part is not added to the create_project command and the project is created with the default part.

This is typically a xc7vx485tffg1157-1 part (when all devices are installed).

To work around this issue, do one of the following:

  • Change the project part using a set_property Tcl command
    • For Example:
      set_property part xc7vh580tflg1155-2 [current_project]
  • Change the project part using the GUI menu options. Select "Tools" -> "Project Properties" then edit the "Project device" field.
  • When in the New Project Wizard, make sure to click on the desired device in the part selection field even if it is the only device shown.

This issue will be fixed in Vivado 2015.4.

AR# 65581
Date Created 10/06/2015
Last Updated 05/03/2016
Status Active
Type Known Issues
  • Vivado Design Suite - 2015.3