We have detected your current browser version is not the latest one. Xilinx.com uses the latest web technologies to bring you the best online experience possible. Please upgrade to a Xilinx.com supported browser:Chrome, Firefox, Internet Explorer 11, Safari. Thank you!

AR# 36418

Chipscope - Inserter will not launch


When launching ChipScope Core inserter I see the following errors and the tool does not launch. Also there are no log files created.

Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: com/xilinx/chipscope/inserter/InserterApp
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: com.xilinx.chipscope.inserter.InserterApp
at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:200)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:188)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:307)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:301)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:252)
at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(ClassLoader.java:320)
Could not find the main class: com.xilinx.chipscope.inserter.InserterApp. Program will exit.

What causes this and how can I work around it?


This may be resolved with an uninstall and fresh reinstall in a separate directory. The issue is that the install is corrupted and hence the linker script cannot find the ChipScope executables. This is highlighted with this message -

Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: com/xilinx/chipscope/inserter/InserterApp

AR# 36418
Date 12/15/2012
Status Active
Type General Article
  • ChipScope Pro - 11.3
  • ChipScope Pro - 11.4
  • ChipScope Pro - 11.5
  • More
  • ChipScope Pro - 10.1
  • ChipScope Pro - 10.1 sp1
  • ChipScope Pro - 10.1 sp2
  • ChipScope Pro - 10.1 sp3
  • ChipScope Pro - 11.1
  • ChipScope Pro - 11.2
  • ChipScope Pro - 12.1
  • Less
Page Bookmarked